HTML

Apám

Ebben a blogban édesapám, Vitéz Gyula György életével, pályafutásával és emlékeivel foglalkozom. Gyermek- és ifjúkora épp annyira tanulságos és fordulatos, mint felnőtt éveinek alakulása. Írásaimat ajánlom gyermekeimnek, s barátaimnak, és azoknak, akik szerették, tisztelték, és még emlékeznek rá.

Friss topikok

  • samuanyu: szia apu!a bori név minden verzioja foglalt volt:) tetszik a blogod, egy csomo mindent nem tudtam ... (2011.02.28. 22:35) Testvérei
  • vgyula: Apám feljegyzése. Egyik nótás füzetének közepén találtam rá. Valószínűleg az ötvenes évek előtti m... (2011.02.01. 15:32) A háborúban (1939-1942)

Linkblog

1961. október

2011.02.25. 19:49 :: vgyula

A nyomtatvány fejléce:

 

Állami Pincegazdaság Budafok

Budapest, XXII. Budafok, Kossuth Lajos utca 84.

Telefon: 269-803, 269-895, 469-765, Egyszámlaszám: MNB 45

 

A levél (sic):

 

XXII.  ker.  Bíróság

Budapest, XXII.

Vitéz Gyula főművezető, a vállalat I. sz. pincéjének vezetője. Kellő szakmai gyakorlattal rendelkezik és ennek megfelelően feladatát jól látja el.

A pince vezetése mellett még munkaköréhez tartozik az iparvágány üzemeltetésének biztosítása oly módon, hogy a gépek és felszerelések üzemképes állapotáról és karbantartásáról neki kell gondoskodnia. Az elmúlt év folyamán a pince tárolótere a cementhordók építésének következtében jelentősen megnövekedett és így szakmailag nagyobb munkát kell elvégeznie, mint az elmúlt években.

Szakmai vonalon határozott magatartásával szorgalmas és becsületes munkát végez. A beosztott munkatársaitól a munkát szakmai követelményeknek megfelelően erélyesen megköveteli, ez az erélyesség és határozottság nem megy a dolgozótársihoz való viszonyának rovására. Jellemző rá, hogy pincéjében munkavándorlás nincs. Munkatársait úgy válogatja meg, hogy azok a szükséges feladatokat jól el tudják végezni, s ennek érdekében szakmailag sokat foglalkozik a beosztottjaival.

Nemcsak a borászati műveletek elvégzését tartja szem előtt, hanem kellő gondossággal igyekszik arra is, hogy a pincét higénia (sic) és tisztasági követelményeknek megfelelően rendben tartsa.

Több esetben előforduló hibája, hogy téves elképzelés mellett a meggyőzés dacára kitart. Vitatkozó problématikus (sic) természetű egyéniség, minek következtében nézeteltérései vannak más pincevezetőkkel, a pincék közti munkák lebonyolításában.

Szakmai munkája mellett kellő gonddal foglalkozik a pince dolgozóinak politikai nevelésével és irányításával is.

Párttagsági kötelezettségeinek igyekszik mindenkor eleget tenni. Azonban a vállalat fejlődése megköveteli tőle, hogy szakmailag és politikailag tovább képezze önmagát, hogy a jövőben reáháruló nagyobb feladatoknak eleget tudjon tenni.

Budapest, 1961. okt. 23. (!)

Aláírás: Horváth György szem.vez.

Pecsét: Állami Pincegazdaság Budafok

Megjegyzéseim:

1.      Apámnak többször volt nézeteltérése vezetőivel és közvetlen helyettesével. Azonban, ahogyan fenti levél is írja „… beosztott munkatársaitól a munkát … erélyesen megköveteli, ez az erélyesség és határozottság nem megy a dolgozótársihoz való viszonyának rovására.” Vitába mindig azokkal bocsátkozott, akik a könnyebb végét fogták meg a dolgoknak.

 

2.      Tudomásom van még két komoly ügyéről, amelyben bíróság, vagy hivatalos felsőbb testület döntött. Az egyik az ötvenes évekből való. Akkor elhelyezték egy évre Székesfehérvárra, pedig már házasságban élt Anyámmal. Hétvégeken láthatták csak egymást. Áthelyezésének indokaként az szolgált, hogy fejbe csapott egy kocsit vontató girhes gebét, s az összerogyott. Szabotázsnak vélték. A párt korifeusnál történt látogatása során pedig illetlenül kifejezésre juttatta annak származását. Viszont mentő körülményt jelenthetett szorgalmas és becsületes munkavégzése. Így minden esetben kiállt mellette a dolgozói közösség, és a vállalati irányítás.

 

3.      Egy évvel nyugdíjba vonulása előtt (1975) a helyettesével került összetűzésbe. Az illető, Szima nevű, lázította a munkásokat ellene, sőt, lopott is. Nem is keveset, mint később kiderült. Apám idegeit teljesen tönkretette. Kihullott a haja, elkezdődött cukorbetegsége. Bíróság, pénzbüntetés. A nyugdíjazása során messze nem az érdemei szerint méltatta a vállalati vezetés. Pedig imádta munkáját, egy volt a Pincegazdasággal. A pénzbüntetést meggondolatlan szóhasználata miatt kapta, ugyanis a bíróság előtt sem vonta vissza, miszerint ellenfele „szemétláda”. Már nyugdíjasként jutott hozzá a hír, volt helyettesét elkapták. Valóban szeszt lopott. S nem egy-két litert.

 

 

 (A kép forrása: flickr.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idvitezgyula.blog.hu/api/trackback/id/tr252690614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása