HTML

Apám

Ebben a blogban édesapám, Vitéz Gyula György életével, pályafutásával és emlékeivel foglalkozom. Gyermek- és ifjúkora épp annyira tanulságos és fordulatos, mint felnőtt éveinek alakulása. Írásaimat ajánlom gyermekeimnek, s barátaimnak, és azoknak, akik szerették, tisztelték, és még emlékeznek rá.

Friss topikok

  • samuanyu: szia apu!a bori név minden verzioja foglalt volt:) tetszik a blogod, egy csomo mindent nem tudtam ... (2011.02.28. 22:35) Testvérei
  • vgyula: Apám feljegyzése. Egyik nótás füzetének közepén találtam rá. Valószínűleg az ötvenes évek előtti m... (2011.02.01. 15:32) A háborúban (1939-1942)

Linkblog

A vadászmester

2011.01.31. 14:41 :: vgyula



Apám szenvedélyesen szerette a vadászatot.

Hétvégi reggeleken sokszor odabújhattam Anyuhoz az ágyba, mert Apu már messze járt. Rendszerint Százhalombatta, Tárnok határában bóklászott, azaz dehogy cél nélkül őgyelgett, hanem ő volt az ottani terület „szakmai” vezetője. Aki ismerte a természetet, a vadak vonulását, a fácán etetők telepítésnek szabályait, a kis és nagy vadak törvényeit.


Huszonnégy évvel halála után a Magyar Nemzet újság, a 2009. november 5-i számában beszél róla. Egykori fiatal vadásztársa, Lévai Ferenc, mesél róla.
- Az ottani nyúlhajtásoknak megvolt a varázsuk. Amikor felpattant a nyúl a havon, a fák között, és el kellett kapni azt a bizonyos pillanatot, ez nagyszerű dolog volt. Ott Vitéz Gyula bátyám volt a vadászmester - idézi fel-, aki régi gazdatiszti értékekkel bírt, megfellebbezhetetlen tekintélye volt. Aztán később felhígult a társaság, már akkor is volt egy-két állatorvos, akinek több pénze volt, mint a többinek, és kiderült, hogy neki nagyobb nyúl jár... Ez a hetvenes-nyolcvanas évek nagyon szép vadászati időszak volt."

(Vadászat halországban c. cikk http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16320&Itemid=1)

Én a hatvanas évekre is emlékszem. Kisiskolás voltam. Vasárnap, korán keltünk. Manapság, ha szökőévenként, hajnali háromkor kell felkelni, mindjárt Apám jut eszembe.

Jött Tibay bácsi, Trabanttal. Beszálltunk. Nekem a hátsó ülés jutott természetesen, a barátommal. Tibai bácsi végtelenül szelíd vizslájával.

Autóztunk Budafok fele, majd a Nagytétényi úton beugrottunk a Borgazdaság hármas pincéjébe. Apám munkahelyén voltak a páncélszekrényében a lőszerek. Anyu otthon frászt kapott tőlük.

Aztán tovább a hatoson, Érden keresztül.

Battán még nem volt sem olajfinomító, sem erőmű. Esetleg tervezőfélben lehetett. Munkálatokra nem emlékszem. Csak a Duna- és a Benta-partra, a végeérhetetlen búzamezőkre, a hosszú földutakra és az erdőszéli tisztásra. Ahol megállítottuk a kocsit. A zöld ruhások kiszálltak, vállukon a megtört puskával indultak, nagyokat léptek csizmásan.

A kutya velem maradt.

Barátomat szerencsére nem mindig vitték magukkal a vadászok. Akkor órákig lehettem a sofőr, s ő az utas. Amíg Apámék elfoglalták magukat a vadakkal, addig mi messze tájakon berregtünk. Hatalmas kanyarokat vett be a Trabant, előztünk, száguldottunk, mint Roger Moore, Angyal a Jaguárjával.

Bevallom, a vadászatban ezt szerettem a legjobban.

Volt, amikor a reggeli hajtás eligazítással kezdődött. Vizsla pajtással ki kellett szállnunk. Apám kijelölte az embereket, ki hajt, ki jön balról, ki jobbról, hogyan kerít, ki kinek a  szomszédja, törzsét elfordítva szemléltette merre és meddig kell célozni.

No, az nem az én napom volt. Sajnáltam a kiterített nyuszikat, a csodásan  barna és kék tollú fácánkakasokat.

Ám boldog voltam ha őzeket figyelhettem távcsővel. Bak, suta és tehén, mind ott voltak a lencse végén, békésen legelésztek. Senki nem vette célba a csapatot.

Egyszer Apámhoz eljöttek személyesen vadásztársai. Szomorú csendben ültek. A télen etetett fácán állományról panaszkodtak. Megbetegedtek.

A kis fácánoknak kifolyt a szemük. Felépült a Finomító.

 



 (yellowpages.hu)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vadász olaj kakas őz tehén fácán bak vad budafok százhalombatta finomító batta suta

A bejegyzés trackback címe:

https://idvitezgyula.blog.hu/api/trackback/id/tr702627917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása